Bergenhovs Ikon, Iggy & Iver
 

17/5 Elvis & Elita....
I helgen var det Elvis och Elitas tur att fylla år. De fyllde 10 respektive 2 år den 11 maj. Nya kort på dem båda nedan.
 Lucky-Luxus (Lucky Vom Klosterhof-Hoffen-Hills Ha'whisper De Noir)
 

13/5 I-kullen & Dixi....
I-kullen är nu 8 veckor gamla vilket har inneburit en hektisk vecka med både veterinärbesiktning och valptest!
Det här är vår tredje valpkull som genomfört Svenska Brukshundsklubbens standardiserade valpbeskrivning.
Beskrivningen innehåller 11 moment där valpbeskrivaren studerar och beskriver beteenden som; intresse/nyfikenhet, hälsning, kontakt, leklust, gripandeform, handlingsförmåga och ängslan. Protokollet förs i en nyckel där olika beteenden beskrivs i en intensitetsskala från 1-5 och där 1 står för låg intensitet och 5 står för hög intensitet. Vår kull låg bl.a. högt i intensitet på kontakttagande, nyfikenhet, springa efter, dragkamp och handlingsförmåga. De visar stor trygghet, ingen rädsla eller ängslan. Alltså har de alla förutsättningar att växa upp till mycket trevliga och arbetsglada Hovawart:) De första 4 har flyttat hemifrån, Indy, Ibsen, Imse och Ida-Lee. Men vi söker efter aktiva hem till våra 3 mycket livliga pojkar, Iver, Ikon och Iggy!!


Ida-Lee har flyttat till Kalmar och bor tillsammans med mamma Crea

Imse har flyttat till Herrljunga

Indy har flyttat till Bergen i Norge
 

Vi säger GRATTIS till Bergenhovs Dixi & matte Ina som tog sitt andra CERT med BIR placering i Lidköping den 11 maj på deras nationella utställning i Lidköping. Domare: Harri Lehkonen, Finland.


Dixi (Antek Vom B-Team-ClassChampagne)
 

10/5 G-kullen ....
Den 5 Maj fyllde vår härliga G-kull 1 år!! Detta firade syskonen med det bästa de vet, långpromenad i skogen med mycket bus och lek:))
Flera nya kort på de ystra 1-åringarna nedan.
 


Gilda (Fynn vom Hause Luka-ClassChampagne)


Giedou (Fynn vom Hause Luka-ClassChampagne) 

7/5 I-kullen, Elvis Junior, Benz, Dixi ....
Härliga I-kullen 7 veckor gamla! Många nya bilder finns här >>>
 
Bergenhovs Elvis Junior blev den 2 Maj far till ytterligare en stor kull i Frankrike hos Kennel Les Hovawart Des Trois Petits Diables. 9 valpar (4 hanar & 5 tikar) i färgerna svart med tecken & svart. Den stolta modern heter Chana Des Trois Petits Diables.
 


En av Elvis avkommor tränar bitarbete. Tikvalpen heter Inka Des Trois Petits Diables
 

Den 4 Maj tävlade Elvis Junior i Fransk Ring 1. (det franska skyddet) Med de utmärkta poängen 186.8/200 placerade de sig på 1:a plats utav 5 startande! Extra roligt var att Elvis Jr var ensam Hovawart, de andra startande var av rasen Malinois. Fler bilder från tävlingen finns här >>>
 


Elvis Junior Ring 1 (Antek Vom Wilden Jäger-ClassChampagne)
 

Parning har genomförts den 1-2 Maj emellan Bergenhovs Benz & Sunnanhof Cathla. Förhoppningsvis resulterar detta i valpar hos Sunnanhof Kennel i början av juli. 


Bergenhovs Benz & Sunnanhof Cathla

Bergenhovs Dixi med matte Ina debuterar i lydnadsklass 1 med 182 poäng och en 2:a placering Smålandstenar 12 Maj!
 

 
Bergenhovs Dixi (Antek Vom B-team-ClassChampagne)
 

3/5 Heldag i Smålandstenar ....
1:a Maj tillbringade vi tillsammans med flera av våra valpköpare på Smålandstenar brukshundsklubb för att delta på deras officiella utställning för bruksraser. Det var 20! Hovawart anmälda (rekord?) och från Bergenhovs kom 9 hundar som ställe upp i utställningen och 6 hundar som exteriörbeskrevs. Domare: Åke Cronander (utställning) och Fredrik Norgren (exteriör).
Många fina resultat blev det under dagen och vi vill särskilt uppmärksamma Bergenhovs Dixi med matte Ina som på morgon debuterade i lydnadsklass 1 med det fina resultatet 182 poäng, 1:a pris & 2:a placering! Senare samma dag erhåller Dixi Excellent 1 CK i bruksklass och får senare det åtråvärda certet i bästa tikklassen. Stort grattis och hatten av från från oss!
 


Bergenhovs Dixi (Antek Vom B-team-ClassChampagne)
 

Bergenhovs Beatrix med husse Mats hade också en mycket framgångsrik dag! De börjar med att vinna öppenklass tikar, Excellent 1 med CK. De går således vidare till  bästa tikklass där de placerar sig som 1:a och får därmed tävla om BIR & BIM. I finalen om bäst i rasen vinner de igen och går därför vidare till gruppfinal. (bäst i grupp 2) Här placerar de sig på en 4:e placering!! Stort hurra för denna prestation!!
 


Bergenhovs Beatrix (Vito Vom Kreuzberger Hof -Cute-Celebrity)
 

Bergenhovs Fanfar Very good unghundskl. Godkänd exteriör
Bergenhovs
Evin Excellent 1 CK öppenkl. bhkl:2  Godkänd exteriör
Bergenhovs F
ergie disqualified (svans) unghundskl. Godkänd exteriör
Bergenhovs F
iona Excellent 2 unghundskl. Godkänd exteriör
Elita vom Scherpher Häusel Excellent 1 CK unghundskl. btkl:3 Godkänd exteriör
Bergenhovs Dixi Excellent 1 CK brukskl. btkl:4 CERT
Bergenhovs Beatrix Excellent 1 CK öppenkl. btkl:1 BIR BIG:4:a
Bergenhovs Cuta Excellent 3 öppenkl.
Bergenhovs Eden Excellent 2 öppenkl. Godkänd exteriör

Nedan följer lite bilder från dagen!


Bergenhovs Fanfar (Heros von der Tannenmühle -Antonia vom Geiersbach)Bergenhovs Evin (Antek Vom Wilden Jäger -ClassChampagne)
Bergenhovs Fergie (Heros von der Tannenmühle -Antonia vom Geiersbach)


Bergenhovs Fergie (Heros von der Tannenmühle -Antonia vom Geiersbach)


Bergenhovs Cuta (Endro Vom Schlangenweiher -Cute-Celebrity)


Bergenhovs Eden (Antek Vom Wilden Jäger -ClassChampagne)


BIM: HaMoSti´s Finneen Av Hauke BIR: Bergenhovs Beatrix

 

1/5 I-kullen....
I-kullen 6 veckor gamla >>> Vi söker aktiva hem åt flera av våra hanvalpar som är leveransklara den 12 maj. Välkomna på besök för att träffa oss och våra hundar.
 


Bergenhovs Crea med sina valpar


Bergenhovs Crea har lite svårt med att låta valparna ha sina leksaker ifred:))
 

27/4 I-kullen....
Några nya kort på I-kullen >>> Vi söker aktiva hem åt flera av våra hanvalpar som är leveransklara den 12 maj. Välkomna på besök för att träffa oss och våra hundar.
 
24/4 I-kullen, läger....
Lite förenat men nu kommer äntligen 5-veckors bilderna på valparna. De är livliga, mycket påhittiga och har en stor dos temperament. De kräver rejält med uppmärksamhet just nu, det går inte att sitta vid datorn långa stunder. Här kan ni se korten på dem >>>
 


Här sitter hela gänget på altanen och väntar på att få komma ut i trädgården

 

Lägersidan är uppdaterad >>>  Varmt välkomna på läger!


Bergenhovs Daredevil tycker det är roligt med läger.
 

16/4 I-kullen, JB, MH, film & bilder....
Våren är äntligen här! Nu har valparna varit utomhus för första gången, härligt:) På bilderna är valparna 4 veckor och 3 dagar, snart är det dags att foto igen, de blir 5 veckors imorgon, puh, vart tar dagarna vägen? Utomhusbilder på valparna finns här >>>
 


 

Helgen den 13-14 april var vi i Walkenried, Tyskland. Vi var där med Elita vom Scherpher Häusel för att genomföra JB Jugendbeurteilung (exteriör/mentaltest för hundar upp till 2 år) Tyvärr blev hon underkänd redan på första delen, exteriören. Domaren Eveline Hohmann tyckte inte om Elitas svans. 2 andra tyska domare har gett henne betyget excellent och good så vi trodde nog att trots hennes höga svans (under rörelse) inte skulle klassas som diskvalificerande. Nåja, vi hade en trevlig helg i Tyskland och träffade både nya och gamla bekantskaper:) Det var också både roligt och nyttigt att gå igenom testet igen, de hade införts en del ändringar sedan vi var där sist. Bilder från dagens test finns här >>>
Stort tack till Sussi Wiggström och mamma Elsa som på ett alldeles fantastiskt sätt hjälpte oss med hundpassning medans vi var i Tyskland!!
 


Elita vom Scherpher Häusel  (Antek vom Wilden Jäger-Di´Abola Dilys vom Scherpfer)
 

Samma helg som vi var i Tyskland genomförde Bergenhovs Fantom & Fanfar sitt MH. (mentalbeskrivning hund) Detta skedde på Borås BK och beskrivare var Marianne Claesson. Pojkarna gjorde riktigt bra ifrån sig och grattis säger vi till känd mental status. Nu hoppas vi att även flickorna visar upp sin bästa när de är dags för dem den 18 maj. (om de nu inte lottas bort vill säga) Tyvärr inga nyare kort på pojkarna.
 


Bergenhovs Fantom 6 månader (Heros von der Tannenmühle-Antonia vom Geiersbach)

Bergenhovs Fanfar 9 månader (Heros von der Tannenmühle-Antonia vom Geiersbach)
 

Nya inspirerande filmer från Susanne & Bergenhovs Edie "Edda". De tränar för fullt för start i lydnadsklass 3. Ni kan läsa om Eddas träning på Susannes blogg. http://www.brukshoffe.se
 

 

 
 

Nya bilder från vår H-kull som redan hunnit bli 3 månader. Från Daniels hemsida hittade jag denna lustiga bilden på Harper-Lilly "Ziva":)
 


 

Daniel skriver följande: "Bilden ovan visar en mycket nyfiken Hovawart. Ziva kröp självmant in där medans jag fixade med annat. Skåpet är cirka 30 cm brett och 60 cm djupt. När jag väl fick tag i kameran var hon på väg ut. Helt på egen hand kröp hon in och kollade hela skåpet...två gånger". Kika gärna in på http://minhoffe.se/index.html för att följa "Zivas" vardag och äventyr.
 


Harper-Lilly (Antares vom Vierseitenhof-Beauty VD Sander Höhe)
 

Från Finland kommer en hälsning från Howie-Hide. "Peikko" som betyder Troll på finska.
 

 

Från Norge en härlig bild på Harpo-Wild "Harpo"
 


 

16/4 I-kullen 4 veckor..
Nya bilder finns här >>>
 


Imse med mamma Crea
 

1/4 I-kullen & Grattis samt lite träningsbilder
I-kullen 3 veckor gamla. Nya bilder finns här >>>
 


Imse och Indy 3 veckor gamla
 

Grattis säger vi till Mats & Bergenhovs Beatrix som i helgen tävlade i apell spår. Fina poäng i specialen men i lydnaden där det saknades ynka 10 poäng räckte det tyvärr inte hela vägen för uppflytt. Men ett godkänt resultat och klassvinst blev det :)
 


Bergenhovs Beatrix (Vito Vom Kreuzberger Hof -Cute-Celebrity)

 

På långfredagen träffades vi för lite träning tillsammans. Ingen snö kvar på planen men oj så kallt och blåsigt det var! Några kort på våra valpköpare som vågade sig ut i stormiga Bollebygd :)
 


Bergenhovs Dixi (Antek vom B-team-ClassChampagne)Bergenhovs Cuta (Endro Vom Schlangenweiher-Cute-Celebrity)


Bergenhovs Fiona (Heros von der Tannenmühle-Antonia vom Geiersbach)


 

1/4 I-kullen & B. Elvis Junior
I-kullen 2 veckor gamla. Nya bilder finns här >>>
 


Ida-Lee 2 veckor

Bergenhovs Elvis Junior blev under påskhelgen far till 13! valpar i Frankrike. Den stolta modern heter Dao des Leus Altiers (Cid vom alten Schulweg-Shakti des Leus Altiers) 7 hanar (6 smt, 1 blond) 6 tikar (4 smt, 2 blond). Les Hovawarts Des Leus Altiers
  

24/3 I-kullen & B. Duffy
Uppdaterat grattissidan med Bergenhovs Duffy. "Amiga" har varit på Malmö Internationella där hon ställdes för Mile Aleksoski från Makedonien
Betyget blev Excellent 1 i öppenklass. Det fina kortet har Björn Stenmark tagit.
 


 

Några nya kort på valparna. De är 5 dygn gamla på korten. Fler kort på valparna finns här >>>I-kullen 5 dygn gamla.
 

19/3 I-kullen & nya bilder på B. Crea
Vår I-kull är här!! Söndagen den 17 mars födde Bergenhovs Crea "Gemma" 7 välmående valpar. 6 hanar och 1 tik i färgerna svart med tecken och blond. Detta är Gemmas första kull och hon sköter sin roll som mamma med bravur! 
 


I-kullen 1 dygn gamla.
 

Några nya kort på Bergenhovs Crea "Gemma". Korten är tagna två dagar innan valpning.


 

14/3 H-kullen
H-kullen har nu passerat 8 veckor. Veterinärbesiktning och valptest är avklarat. I helgen flyttar Harpo & Howie, Harper bor kvar ytterligare 1 vecka innan hon hämtas av sin nya husse. Fler bilder på valparna finns här >>>


Harpo & Howie
 

6/3 H-kullen
H-kullen 7 veckor gamla. Fler bilder på valparna finns här >>>
 
28/2 H-kullen, resultat från årets hoffe samt nya videoclip från B. Edie.
Äntligen har vädret tillåtit utomhusvistelse för valparna. Det var mycket uppskattat:) H-kullen 6 veckor gamla. Mååånga bilder på valparna finns här >>>
 
Svenska Hovawartklubben utser varje år Årets Hoffe.
Den hund som koras till Årets Hoffe har samlat meriter i både bruks- och lydnadsklass samt på utställningar under det gångna året. Man kan även delta i en eller två av grenarna för att sträva efter enskilda titlar såsom Årets bruks-, lydnads- och utställningshoffe.
De här utnämningarna är öppna för alla hovawartekipage som är medlemmar i Hovawartklubb

För Bergenhovs hundar såg resultaten ut som följande: Beauty VD Sander Höhe "Årets hoffe 2012" 4:e plats. "Årets lydnadshoffe" 8:e plats, "Årets brukshoffe" 12:e plats och "Årets utställningshoffe" en 15:e plats.

Antonia vom Geiersbach kom på 8:e plats "Årets utställningshoffe".

Bergenhovs Dixi
kom på 19:e plats på "Årets brukshoffe" och Bergenhovs Edie fick en fin 3:e placering i "Årets lydnadshoffe"
 


Beauty VD Sander Höhe (Hakon vom Büssemfeld-Chiara vom Ahlbusch)


Antonia vom Geiersbach (Gharras von Gina´s Vier Linden-Nola vom Kloster Rohrbach)


Bergenhovs Dixi (Antek Vom B-team-ClassChampagne)


Bergenhovs Edie (Antek Vom Wilden Jäger-ClassChampagne)
 

Susanne har varit flitig med att filma sin träning:) Här bjuder hon på 3 filmer från träning på fjärrdirigering, följsamhet samt vittringsapportering. 

22/2 H-kullen & kommande kull
Härliga H-kullen 5 veckor gamla. Fler bilder på valparna finns här >>>
 
Ett positivt ultraljud!! Vi kan med glädje meddela att Bergenhovs Crea "Gemma" väntar valpar vecka 12 med leverans tredje veckan i maj.Bergenhovs Crea 5 månader med husse Jonas
 

15/2 H-kullen, lägerinfo & Elita
H-kullen 4 veckor gamla. Nu börjar de bli riktigt roliga :)) Fler bilder på valparna finns här >>>
 
Så smått börjar planeringen av årets läger bli klart. På instruktörssidan erbjuds 3 nyheter och en favorit i repris. Mer info och inbjudan kommer snarast men boka in 1-4 augusti redan nu:) Vi kommer att vara på Stigmansgården i Tiveden precis som förra året.
 
Lite nya bilder på Elita vom Scherpher Häusel  tagna strax innan snön kom tillbaka.
 


(Antek v Wilden Jäger - Di´Abola Dilys v Scherpfer Häusel)

 

7/2 H-kullen & G-kullen
H-kullen 3 veckor gamla. Nu har de upptäckt hur roliga de lite större hundarna är. Ja, de vuxna hundarna är väl inte så jätteimponerade men Gilda och Giedou som precis fyllt 9 månader är väldigt fascinerade och har mycket svårt att hålla sig ifrån valprummet. De lägger sig gärna i valparnas säng och låter sedan valparna hållas när de kravlar över dem och biter dem i öronen, det är väldigt sött:)) Fler bilder på valparna finns här >>>
 


Bergenhovs Giedou 9 månader (Fynn vom Hause Luka - ClassChampagne)Bergenhovs Gilda 9 månader (Fynn vom Hause Luka - ClassChampagne) 

31/1 H-kullen
H-kullen 2 veckor gamla. De är väldigt tidiga i sin utveckling och försigkomna för sin ålder, öppnade ögonen på 8:e dagen, klättrade ut från valplådan på 9:e dagen och nu ligger de och brottas och smågnabbas tillsammans. De har ju inte så bra koordination så de tumlar mest runt. Nu är det hög tid att plocka ut valplådan från sovrummet och ställa i ordning valprummet. Fler bilder på valparna finns här >>>
 


Howie-Hide
 

23/1 H-kullen, kommande kull, utmärkelser, nytt från Frankrike,
H-kullen äter & växer, under den gångna veckan har de passerat 1200 gram! Tikvalpen är den valp som ökat mest i vikt, hon är lika stor som hanvalparna nu. Lola är lite lätt uttråkad och pockar på uppmärksamhet, hon vill vara med sin övriga flock. Herr "kotte" är däremot ständigt närvarande. Lola la beslag på honom för flera år sedan och ingen för komma  i närheten. Fler bilder på valparna finns här >>>
 


 

Medan jag var hemma och agerade barnmorska för I-kullen var John i Tyskland och parade Bergenhovs Crea. Valet på hane föll på KÖRUNG BH AD VPGIII IPOIII Jago Vom Hundsbühl. En hane med en fantastisk arbetslust, temperament och mentalitet. Ägaren till Jago äger också Jagos far VPG3 DT. Ch. Baxter ex Canis Lupus. Vi träffade Baxter första gången i Wismar 2009 på RZV Clubsiegerschau där han vann bruksklassen. Där och då fick vi ju bara chansen att träffa honom lite kort utanför ringen men nu fick John chansen att se den nu 11 åriga Baxter "in action", en härlig hund som var oförskämt pigg och lekfull sin ålder till trots.
 

 
VPG3 DT. Ch. Baxter ex Canis Lupus
 

Samma dag som vår I-kull föddes blev det en första parning mellan Crea & Jago. Förhoppningsvis väntar vi nu många friska valpar i mitten av mars.
 


KÖRUNG BH AD VPGIII IPOIII Jago Vom Hundsbühl.
 

Inomhusträning med några av alla aktiva Bergenhovare på Hallåhund den 19 januari. Utdelning av priser till de som utmärkt sig lite extra under året.
 


"Bergenhovs Mest Aktiva" Marie-Louis & Bergenhovs Benz


Bergenhovs Cuta, Fiona, Benz & Biest


Bergenhovs Beatrix, Fiona, Biest, Benz & Cuta
 

Den 21 januari föddes Bergenhovs Elvis Juniors 3:e kull hos Les Hovawart Trois Petits Tres Diables, Frankrike. 7 friska valpar i alla färger, 5 tikar & 2 hanar. Moder: Carotesh des Trois Petits Diables.
 


Några dagar dessförinnan föddes Elvis Juniors 2:a kull den 17 januari hos Les hovawarts des leus Altiers. 9 friska valpar i alla 3 färger, 5 hanar & 4 tikar. Moder: Fée Altière de la Ferme des Cardabelles
 


 

Avslutar rapporten från Frankrike med bild från Les Hovawart Trois Petits Tres Diables kull som nu hunnit bli 6 veckor. 8 hanar i färgerna blond & svart. Efter: Bergenhovs Ambrozy Undan: Falkane des 3 Petits Diables.
 


 

18/1 H-kullen
Den 16 januari föddes vår H-kull. 1 svart hane, 1 blond hane och en blond tik. Bilder finns här >>>

 
H-kullen (Antares vom Vierseitenhof -  Beauty VD Sander Höhe)
 

6/1 Årets utmärkelser & filmer..
Under 2012 har vi haft många duktiga ekipage som på ett mycket fint sätt representerar vår ras och vår uppfödning.
Marie-Louise Backström & KORAD Bergehovs Benz koras till Bergenhovs Mest Aktiva!! Det ekipage  som varit mest allround under året och visat framfötterna i flera olika grenar. "Rocky" har under året påbörjat sin utbildning till patrullhund, blivit uppflyttad till högre klass spår, blivit godkänd i lägre klass sök, visats på utställning med betyg excellent 1:a och han har sedan året innan ett 1:a pris i lydnadsklass 2. Det kallar vi en allroundhund!
2012 års utmärkelser finns att se här >>> STORT GRATTIS TILL ER ALLA!!


KORAD Bergenhovs Benz (Vito Vom Kreuzberger Hof - Cute-Celebrity)
 

Nya fina filmer från Susanne & Gert. Susanne är så flitig med sin lydnadsträning och det är jättekul att som uppfödare få följa deras framsteg via film när man bor så långt ifrån varann.
Bergenhovs Edie "Edda" (Antek vom Wilden Jäger - Classchampagne) som korats till Bergenhovs Debutant (lydnad) samt till Bergenhovs Lydnadsekipage hade ett framgångsrikt tävlingsår under 2012. Bland annat deltog de på IHF lydnads VM i Österrike, klass 1 med en 4:e placering och betyg good.
http://www.brukshoffe.se/

 
 
 
 
 

1/1 Bergenhovs Eden
Min härliga träningskamrat Eden söker ett nytt hem. Hon kommer inte överens med vår övriga tikflock och vi letar därför efter någon som vill fortsätta utveckla denna träningsviliga tjej. Hon är mycket lättlärd och förig. I rätt händer tror vi hon har alla förutsättningar att bli en utmärkt tävlingshund. Edens temperament kräver dock en erfaren förare med tidigare erfarenhet utav bruksras. Mer info ses här >>>