Varför fodervärd: Som uppfödare är det svårt att hålla ett stort antal hundar i hemmiljö. Vill man dessutom kunna erbjuda varje individ stor fysisk och psykisk stimulans blir man fort begränsad. För oss är det viktigt att de tikar vi väljer att använda i avel i första hand får vara "hund" och inte en "avelsmaskin". Vi vill att de har ett liv utanför valplådan, därav tar vi inte många kullar på varje tik.  För ändå kunna ha en bred avelsbas väljer vi att använda oss utav fodervärdar där hunden i första hand blir en högst älskad familjemedlem där den får växa upp under normala "familjehundsförhållanden".

Det finns två typer utav fodervärdsavtal. Helfoder; då har uppfödaren/överlåtaren rätt till två kullar, med minst en levande valp i varje kull, före fem års ålder. Om hunden fyller fem år utan att tiken haft någon kull tillfaller ändå avelsrätten fodervärden. En uppfödare har enligt SKK:s regler aldrig rätt att ta fler än två kullar på en fodervärdstik. Man betalar aldrig några pengar för en hund på helfoder. En foderhund äger du helt och hållet, uppfödaren har dock köpt sej avelsrätt på hunden i och med att du inte betalat för den.

Halvfoder; man erlägger halva köpesumman av ett valppris och på så sätt "köper sej loss" från en av kullarna tiken skulle haft hos uppfödaren.

Att tänka på: För oss är det en självklarhet att man håller en god kontakt med sin fodervärd och att fodervärden är intresserad av att uppehålla en kontinuerlig kontakt med oss.
Det är  viktigt att du känner att du har en bra relation med oss och känner dig trygg med tanken på att lämna din hund hos oss då det är dags för en kull valpar eller en resa för att åka på utställning. Då vi i möjligaste mån vill använda oss utav både arbetsmeriterade och utställningsmeriterade avelsdjur ser vi det som en fördel om fodervärden är intresserad utav att tävla med hunden. För att uppmuntra detta har vi ett extra bonussystem beroende på hundens meriter vid parning. Vid vissa fastställda meriter kan fodervärden få upp till 50% av en valps värde vid varje kull (max 2 kullar) som kenneln tar på hunden. Vilket kan innebära att om man som fodervärd vill ha en valp efter sin hund kan man om hunden är meriterad få en valp utan kostnad. Fodervärden har så att säga redan betalat den med sin meritering av den vuxna hunden.

När man kommit överens om att bli fodervärd åt oss går det till precis som när man köper en valp. Avtal ska skrivas och valpen ska vara veterinärbesiktigad, avmaskad och ID-märkt före överlåtelsen precis som alla andra valpar. Enda skillnaden är att inga pengar byter ägare och man skriver ett fodervärdsavtal istället för ett köpeavtal. Alla utgifter som uppkommer i samband med parning och valpning skall uppfödaren/överlåtaren stå för. Övriga rörliga kostnader som vaccination och försäkring regleras i fodervärdsavtalet. Vi har valt att ersätta alla utlägg som krävs för att hunden skall kunna gå i avel. Dvs. röntgen, mh (mentalbeskrivning) Korning (mentaltest samt exteriörbeskrivning) Dessutom betalar vi rabiesvaccinering som möjliggör utlandsresor samt betalar 2 utställningar per år (rasspecialer).

SKK:s fodervärdsavtal för både hane och tik hittar du här >>>